piątek, 12 sierpnia 2016

Wegańskie muffiny z cukinią


Dzisiejsze smakołyki dedykuję osobom będącym na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i alergikom.
Przygotowałam bardzo smaczne i szybkie do zrobienia wegańskie muffiny z cukinią - bez jajek, mleka i z dodatkiem karobu.
Dodatek cukinii sprawia, że wypieki są wilgotne, miękkie, sprężyste; cukinia idealnie współgra z ciastami czekoladowymi i kakaowymi. 
Takie muffiny to nie tylko smaczny deser, ale także sprawdzają się na śniadanie, można zabrać je ze sobą w pudełku na spacer, wycieczkę, podróż czy do szkoły lub pracy.  
Super smakują ze szklaneczką zimnego mleka.

Składniki na wegańskie muffiny z cukinią:
  • 1/2 niedużej cukinii (około 200 g)
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. cukru lub ksylitolu
  • 3 łyżki karobu lub kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego

Jak przygotować wegańskie muffiny z cukinią:
Mielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na około 5 minut.
Cukinię ścieramy wraz ze skórką na najmniejszych oczkach tarki. 
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i karob.
W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, olej, namoczone siemię lniane i startą cukinię. 
Mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy, tylko do połączeni składników.
Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych papilotek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. jestem wielką fanką cukinii w słodkich wypiekach, więc takie muffinki zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę i prawdą jest, że wypieki z cukinią są pyszne!
      Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...