wtorek, 9 sierpnia 2016

Sałata ze śmietaną


Dzisiaj klasyka kuchni polskiej - sałata ze śmietaną.
Taka sałata to doskonały dodatek obiadowy, np. do mięsa pieczonego, kotletów mielonych czy schabowego oraz ziemniaków z koperkiem.
U mnie zazwyczaj podaje się ją w wersji słodko-kwaśnej.
Zamiast śmietany w wersji odchudzonej czasami używam jogurtu naturalnego lub greckiego, a zamiast octu - soku z cytryny.

A u Was jak podaje się sałatę?

Składniki na sałatę ze śmietaną:
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (w wersji odchudzonej jogurtu naturalnego lub greckiego)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier
  • ocet (spirytusowy, winny, owocowy lub sok z cytryny)

Jak przygotować sałatę ze śmietaną:
Dobrze jest sałatę przed użyciem zamoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut, co sprawi, że będzie bardziej krucha, chrupiąca i tak szybko nie zwiędnie.
Dokładnie umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki, przedkładamy do dużej miski i dodajemy posiekany szczypiorek.
Śmietanę lub jogurt doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - ok. 2-3 łyżeczek i octem - około 1–2 łyżki; mieszamy dokładnie.
Wlewamy do sałaty, mieszamy i podajemy od razu.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. U mnie do sałaty masłowej,bo ta najlepiej komponowała się z sosem,robiłyśmy sos na bazie śmietany z gotowanym żółtkiem-białko posiekane wędrowało do sałaty-do tego sól,pieprz,świeży koperek,odrobina soku z cytryny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam też u mojej przyjaciółki na wsi sałatę z jajkiem, było smaczne, dzięki, że mi przypomniałam :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda, na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...