czwartek, 4 sierpnia 2016

Leczo


W sezonie cukiniowo-kabaczkowym nie może zabraknąć u mnie w rodzinie tego szybkiego, jednogarnkowego dania.
Leczo przygotowuję zawsze z dodatkiem papryki, pieczarek, cebuli, kiełbasy (lub innych resztek wędlin czy boczku), cukinii i/lub kabaczka - w zależności co tam na działce akurat urośnie, czasami dodaję także bakłażana.
Przyprawiam sporą ilością ziół suszonych i świeżych.
Leczo można zajadać z pieczywem lub np. ryżem - tak u mnie jada się to danie.
A u Was z czym podaje się leczo i jakich warzyw dodajecie?

Składniki na leczo:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży kabaczek
  • 500 g kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 500-700 ml passaty lub 1/2-1 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • opcjonalnie kilka kropli tabasco lub szczypta chili 
  • natka pietruszki
  • świeże zioła, np. oregano, tymianek 
  • olej

Jak przygotować leczo:
Do przygotowania dania potrzebujemy dużego garnka o grubym dnie, ewentualnie możemy przesmażać kolejno warzywa na patelni  i dodawać do garnka.
Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy aż stracą jędrność. 
Papryce usuwamy gniazda nasienne, kroimy w sporą kostkę i dodajemy do kiełbasy z pieczarkami.
Cukinię i kabaczka, jeżeli mają twardą skórkę to obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżką miąższ i kroimy w sporą kostkę, dodajemy do reszty warzyw z kiełbasą.
Przesmażamy kilka minut aż kabaczek i cukinia zaczną stawać się szkliste.
Wlewamy passatę lub dodajemy koncentrat pomidorowy i około 1,5 szkl. wody.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, słodką paprykę i suszone zioła.
Dusimy na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodajemy kilka kropli tabasco lub szczyptę chili.
Podajemy posypane zieleniną z pieczywem lub ryżem.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię leczo, teraz z sezonowymi warzywami super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, u mnie leczo kilka razy w sezonie, bo szybko, tanio, smacznie i na drugi dzień smakuje pysznie :)

      Usuń
  2. Latem leczo obowiązkowe ;) Ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że rzesza lubiących leczo jest ogromna. Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...