wtorek, 16 sierpnia 2016

Klopsiki z cukinią w sosie warzywnym


Zapraszam Was na bardzo smaczne klopsy w sosie warzywnym z wykorzystaniem warzyw, które udało mi się zebrać na działce: cukinii, marchewki, natki pietruszki, cebuli i czosnku oraz ziół, które wyhodowałam na balkonie. 
Klopsiki usmażyłam i poddusiłam w pysznym, aromatycznym pomidorowo-warzywnym sosie, a same klopsy podkręciłam cukinią startą na tarce bez jej odciskania z soku i sporą ilością ziół suszonych i świeżych.
Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu.
Można podać z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kaszą i surówką lub ogórkami małosolnymi czy kiszonymi, bo fajnie komponują się z gotowym daniem.

Składniki na klopsiki z cukinią w sosie warzywnym:

klopsiki:
  • 800 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1/2 małej cukinii (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty suszonego cząbru
  • 2 szczypty suszonego tymianku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • posiekane listki świeżego oregano z 2-3 gałązek 
  • mąka do obtoczenia 
  • olej rzepakowy do smażenia
 sos warzywny:
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 1/2 małej cukinii (ok. 200 g)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 szczypty suszonej bazylii
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 2 szczypty suszonego cząbru
  • szczypta suszonych płatków chili - jak samemu zrobić pokazywałam tutaj
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować klopsiki w sosie warzywnym:
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodajemy marchewkę i cukinię starte na dużych oczkach tarki; przesmażamy przez około 1-2 minuty. 
Dodajemy siekane pomidory, koncentrat, czosnek, zioła i resztę składników, dusimy przez około 3-5 minut.
W tym czasie mięso na klopsy mielimy (jeżeli nie macie maszynki do mielenia możemy poprosić o zmielenie mięsa w sklepie), dodajemy startą cebulę (na tej część tarki do tarcia ziemniaków na placki), zioła, jajko, czosnek starty na najmniejszych oczkach tarki, cukinię startą na dużych oczkach tarki (bez odciskania soku) oraz sól i pieprz do smaku; wyrabiamy gładką masę.
W dłoniach zwilżonych wodą formujemy klopsiki. 
Klopsiki obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Przekładamy do garnka z sosem i dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Smaczny widok:-) Gdyby mi się chciało takie przygotować:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro, dla ich smaku warto trochę cennego czasu poświęcić!

      Usuń
  2. jeżeli smakują tak jak wyglądają to poproszę podwójną porcję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm skojarzyły mi się z takim rodzinnym domowym obiadem <3 Wyglądają przesmacznie i jeszcze mają w sobie sezonowe cudeńka *.* chętnie bym się skusiła, w sosie pomidorowym muszą smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniałe skojarzenia pinkyy.
      Dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie tego typu sosy! Pewnie dobrze sprawdziłby się podawany z makaronem :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z makaronem będzie się smacznie komponowało to danie :)

      Usuń
  6. Zrobione, zjedzone, tylko wspomnienie zostało.... pulpeciki po prostu przepyszne, moje dzieci pałaszowały z ogromnym apetytem. To już kolejny wypróbowany przepis z Pani wspaniałej książki kucharskiej on-line.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ewo, bardzo dziękuję, z ogromną przyjemnością czyta się takie komentarze.
      Zapraszam do dalszego korzystania z mojej książki kulinarnej.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...