czwartek, 25 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany


Niestety mój sezon kabaczkowo-cukiniowy dobiegł już końca.
Kilka dni temu zerwałam ostatnie okazy cukinii i ostatniego kabaczka.
Przygotowałam pyszną sałatkę z cukinii na zimę - jak co roku, a kabaczka postanowiłam zapiec faszerowanego. 
Kabaczka nadziałam farszem na bazie ryżu, z kurczakiem, słodką kukurydzą, cieciorką, działkowym pomidorem z hodowli mojej teściowej i doprawiłam sporą ilością ziół, także świeżych - zerwanych z balkonowego zagonka.

Składniki na kabaczka faszerowanego:
  • kabaczek
  • 100 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki kukurydzy ugotowanej z kolby - jak ugotować kukurydzę pokazywałam tutaj lub kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży tymianek i oregano - po kilka gałązek
  • kilka kropli tabasco
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak przygotować kabaczka faszerowanego:
Kabaczka przekrawamy na pół i wydrążamy; jeżeli kabaczek ma bardzo twardą skórkę to dodatkowo obieramy.
Ryż gotujemy.
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju wraz z cebulą pokrojoną w kosteczkę. 
Dodajemy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, ciecierzycę, pokrojonego w kostkę pomidora, zioła, sos tabasco oraz sól i pieprz do smaku, całość mieszamy i od razu wyłączamy grzanie.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążonego kabaczka. 
Brzegi kabaczka dodatkowo można posmarować olejem.
Kabaczka układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem i dalej zapiekamy, aż ser się rozpuści. 
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie zaprezentowany. Pyszny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, czytając te słowa to jak spijać miód! Dziękuję za bardo miłe słowa!

      Usuń
  2. Śliczny ten kabaczek, mam już pomysł na dzisiejszy obiad :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki, które ułatwią Wam gotowanie.
    Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do czytania i komentowania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...