poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Budyń jaglany


Przygotowałam lekki deser- budyń jaglany, który można podać także na sycące, treściwe i zdrowe śniadanie. 
Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, bo często mam ugotowaną poprzedniego dnia kaszę, a rano dolewam mleko, podgrzewam i miksuję.
Idealnie sprawdza się podczas jesieni i zimy - szerzej o kaszy jaglanej pisałam tutaj.
Taki budyń jest lekkostrawny, bezglutenowy i wprost idealny dla dzieci, podany z ulubionym sokiem owocowym lub świeżymi owocami na pewno im zasmakuje. 

Składniki na budyń jaglany:
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 laski wanilii
  • syrop z agawy, miód, stewia, ksylitol lub cukier do smaku

Jak przygotować budyń jaglany:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, odcedzamy i prażymy w rondelku.
Wlewamy wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut.
Gdy kasza wchłonie wodę wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii i gotujemy dalej aż się lekko rozgotuje.
Dosładzamy do smaku - ja użyłam syropu z agawy, ale może to być miód lub cukier. 
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, konsystencji budyniu.
Podajemy, np. z sezonowymi owocami lub sokiem owocowym.  
Smacznego!




4 komentarze:

  1. bardzo lubię słodkości oparte na kaszy jaglanej. pyszny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam i na słodko i w wersji wytrawnej ;)

      Usuń
  2. Kocham:) tylko,że ja mielę kaszę na mąkę i z niej gotuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście można przygotować z mąki, ale obie formy pyszne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...