środa, 6 lipca 2016

Ciasto bezowe z czerwoną porzeczką


Ciasto z porzeczką to propozycja dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych.
Ja to ciasto uwielbiam - jest słodkie, z kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, a do tego chrupiąca beza z wierzchu, w środku puszysta, a w niej zatopione czerwone perełki porzeczek.
Pyszne, lekkie, sezonowe ciasto do kawy czy herbaty, idealne na letni deser.
Polecam!

Składniki na ciasto bezowe z czerwoną porzeczką:

ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 3 żółtka
  • 1/2 - 3/4 szkl.cukru (w zależności jak słodkie lubicie ciasta)
  • 90 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa bezowo-porzeczkowa:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szkl. cukru
  • 750 g czerwonej porzeczki

Jak przygotować ciasto bezowe z czerwoną porzeczką:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Żółtka miksujemy, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na przemian z 2 łyżkami mleka.
Na końcu dodajemy stopione, wystudzone masło i jeszcze chwilę miksujemy (ciasto jest gęste).
Wykładamy do formy (wym. 25x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i osuszamy.
Schłodzone białka mieszamy z solą i sokiem z cytryny, ubijamy.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż uzyskamy sztywną, lśniącą pianę.
Na koniec dodajemy odszypułkowane porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę bezową z porzeczkami, tworząc łyżką na wierzchu fale.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C aż beza stanie się złocista. 
Ciasto podajemy dobrze wystudzone, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!








4 komentarze:

  1. Nic na to nie poradzę,że to ciasto samo wskakuje mi na talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam bardzo podobne ciasto niedawno - pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...