poniedziałek, 20 czerwca 2016

Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków


Uwielbiam młode ziemniaczki, po prostu kocham
Najbardziej takie klasycznie ugotowane z masełkiem i dużą ilością świeżego koperku.
Takich ziemniaków nie obieram, tylko namaczam w zimnej wodzie i oskrobuję lub szoruję szczoteczką z wierzchniej cienkiej skórki.
Dzisiaj wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków z dodatkiem młodej marchewki, cebulki, czosnku i dużą ilością świeżej natki pietruszki i koperku, prosto z ogrodu teściów.
Zapiekanka banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, treściwa i sycąca, a dodatkowo bardzo tania.

Składniki:
  • 1 kg młodych, małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 młode marchewki
  • 200 g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 150 g startego żółtego sera
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 15-20 minut do namoczenia.
Po tym czasie ziemniaczki skrobiemy lub szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się skórki, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Zalewamy czystą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy ziemniaki i odparowujemy. 
W czasie, gdy ziemniaki będą się gotowały na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy boczek pokrojony w paseczki i marchewkę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę - przesmażamy około 2 minut.
Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane, gorące ziemniaki dodajemy do przesmażonej kiełbasy z marchewką i cebulą, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku, ewentualnie można delikatnie posolić potrawę. 
Dodajemy połowę startego sera, mieszamy całość i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Posypujemy resztą żółtego sera i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ależ to pięknie wygląda,chyba przygotuję na obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra, polecam, bo jest bardzo smaczna!

      Usuń
  2. Wygląda niezwykle smacznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula dziękuję, ale powiem Ci w sekrecie, że i smakuje tak jak wygląda!

      Usuń
  3. Pychotka, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, dziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...