piątek, 10 czerwca 2016

Tarta rustykalna z truskawkami


Dzisiaj kolejna propozycja z truskawkami.
Krucha tarta z truskawkami w rustykalnej odsłonie.
Bardzo prosta w przygotowaniu, choć może wydawać się na dość pracochłonną.
Ciasto zagniatamy chwileczkę, schładzamy,  wałkujemy,  wykładamy truskawki,  zakładamy brzegi ciasta i do piekarnika. 
Chwila pracy, a mamy naprawdę pyszne,  sezonowe i truskawkowe ciasto. 
Korzystacie z truskawek póki są i przygotujcie prostą tartę na deser!

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej - ja użyłam po 150 g mąki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli 
  • 400 g truskawek + 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 

Sposób przygotowania: 
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, zimne masło i wodę oraz cukier.
Składniki siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut.

Truskawki kroimy na pół, większe można na ćwiartki i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.

Schłodzone ciasto wałkujemy, posypujemy drugą łyżką mąki ziemniaczanej, na środek wykładamy truskawki i posypujemy cukrem; brzegi ciasta zakładamy do środka, tworząc okrągłą formę.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!








4 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi o galette! Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja się wczoraj zastanawiałam, czy truskawki nie są zbyt soczyste do takiej tarty. W końcu upiekłam klasyczną, a tu, proszę, Ty taką zaproponowałaś, Moniko :). No, cóż, teraz już koniec sezonu, więc tartę rustykalną będę piec z innymi owocami. To moja ulubiona tarta :). I, tak, jak piszesz, bardzo prosta w przygotowaniu. To jej dodatkowa zaleta :). Moniko, pozdrawiam Cię serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, truskawki puszczają sok, dlatego ja dodaję mąkę ziemniaczaną, która zagęszcza wyciekający sok z owoców, dodatkowo nie dodaję zbytnio cukru, co sprawia, że truskawki nie puszczają wtedy tak dużo soku. Tarta jest pyszna i warta polecenia. Niestety truskawki już się kończą, więc taką tartę można przygotować, np. z wiśniami!
      Pozdrawiam Cię Anetko serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...