wtorek, 21 czerwca 2016

Sznycle z indyka






Takie sznycle z indyka przygotowywało się w moim rodzinnym domu.
Potrawa bardzo zwyczajna, klasyka kuchni, ale bardzo smaczna - jeżeli ktoś lubi mięsiwo.
Sznycle można przygotować tak jak ja dzisiaj z mięsa indyka, ale także z cielęciny czy szynki wieprzowej.
Do przyprawienia mięsa używam tylko soli, świeżo mielonego pieprzu i nieco soku z cytryny, aby nie zmienić smaku mięsa, a podkreślić jego naturalny, delikatny smak.
Podajemy, np. z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz mizerią z ogórków.

Składniki:
  • 500 g fileta z indyka
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • cytryna
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Filet z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - ok. 1-1,5 cm grubości.
Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor - na średnim ogniu, aby panierka nie przypaliła się.
Po usmażeniu od razu zdejmujemy z patelni,  bowiem panierka lubi chłonąć tłuszcz jak gąbka.
Można ewentualnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy - można z cząstką cytryny.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...