wtorek, 7 czerwca 2016

Pieczarki z grilla


Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre.
Oprócz grillowanych mięs czy ryb często podaję warzywa z grilla, do których czasami przygotowuję dipy czy sosy na bazie jogurtu czy majonezu.
Dzisiaj ekspresowy przepis na pyszne pieczarki z grilla.
Wystarczy oczyścić pieczarki, przygotować szybką marynatę, pieczarki posmarować przygotowaną marynatą i ułożyć na grillu - po około 5-6 minutach mamy pyszne wegetariańskie danie. 

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 7-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili - jak samemu zrobić pokazywałam tutaj
  • świeży tymianek do przybrania

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy końcówki trzonków. 
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, zioła oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy marynatę i odstawiamy na około 10 minut.
Po tym czasie pieczarki smarujemy dość obficie marynatą od strony trzonków i układamy na grillu lub patelni grillowej trzonkami do dołu.
Grillujemy przez około 3 minuty, a następnie smarujemy kapelusze z wierzchu marynatą, odwracamy i grillujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Podajemy przybrane świeżym tymiankiem. 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pomysłów na grilla nigdy za wiele, bardzo apetyczne te pieczarki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, oczywiście, grill ogrodowy czy na patelni grillowej zawsze na czasie, nawet podczas zimy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...