środa, 8 czerwca 2016

Lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym


Jesteście na diecie,  a macie czasami ochotę na coś słodkiego?
Mam na to radę!
Przygotowałam lekki deser na bazie jogurtu naturalnego, aromatyzowanego wanilią z dodatkiem musu truskawkowego.
Pyszny, lekki, efektowny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który idealny będzie podczas upalnych dni, wyjęty z lodówki orzeźwia i chłodzi.

Składniki:

deser jogurtowy:
  • 600 g jogurtu naturalnego - ja użyłam 400 g zwykłego jogurtu naturalnego+200 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i końcówką noża wyjmujemy ziarenka, dodajemy do jogurtu; dodajemy także cukier puder i miksujemy chwilkę, aby napowietrzyć - deser będzie jeszcze lżejszy (można użyć ręcznej trzepaczki).
Następnie wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.
Masę przelewamy do pucharków lub szklaneczek.
Schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Truskawki miksujemy z cukrem na gładkie puree i przed podaniem wykładamy na masę jogurtową.
Przybieramy świeżą truskawką.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, super deserek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kociołku, bardzo dziękuję!
      Mam nadzieję, że wypróbujesz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...