niedziela, 12 czerwca 2016

Filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie


Dobry kurczak nigdy nie jest zły!
Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na kurczaka: pieczonego, smażonego czy duszonego.
Dzisiaj kolejna ciekawa propozycja na podanie zwyczajnych filetów z piersi kurczaka w ciekawej odsłonie.
Dzisiejsza propozycja jest lekka, cytrusowa o lekko winnym smaku.
Tego kurczaka przygotowuje się dosłownie w 10 minut, a smakuje wyśmienicie.

Składniki:
  • 2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 
  • cytryna
  • 50 ml białego wina - ja użyłam białego wermutu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały świeżo mielony
  • nieco maki do obtoczenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 3 płaty, mniejszą na pół.
Delikatnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Obtaczamy następnie w mące, a nadmiar otrzepujemy.   
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
Obsmażamy kurczaka po 2 minuty z obu stron.
Wlewamy wino i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Resztę cytryny kroimy w plasterki i ukladamy na kurczaku.
Podduszamy przez około 2 minuty i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka wykładamy na talerz lub półmisek, polewamy powstałym sosem i przybieramy świeżym tymiankiem. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...