wtorek, 3 maja 2016

Wafelki kajmakowe (krówkowe)


W takie jednodniowe wolne dni jak dzisiaj, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, a czasu nie mamy i zbytnio chęci na stanie nad mikserem i kręceniu ciasta lubię przygotować szybkie wafle z masą krówkową.
Jako dziecko przygotowywałam je z mamą lub same z moją siostrą robiłyśmy.
Najgorsze było oczekiwanie i czasami tylko tyle o ile się warstwy skleiły i od razu zabierałyśmy się do konsumpcji - pycha! 
Ostatnio pokazywałam Wam moje dwa sposoby na przygotowanie domowego kajmaku, który możecie przygotować od podstaw lub iść na łatwiznę i przygotować go z mleka skondensowanego lub jeżeli macie totalnego lenia, to oczywiście można posłużyć się gotową masą z puszki. 
Kajmak można przygotować wcześniej, kupić opakowanie wafli (ważne by nie były połamane zbytnio, ewentualnie wybrać dwa ładne i użyć ich na pierwszą  i ostatnią warstwę).
Wafle smarujemy kajmakiem, obciążamy deską - najlepiej dość ciężką i drewnianą, czekamy aż warstwy się skleją, kroimy na kawałki (w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub inne formy) i zjadamy. 
Idealnie sprawdzą się nie tylko do kawy, ale na piknik za miastem lub do szkoły na małą przekąskę, zabrane w pudełku. 

Składniki:
  • opakowanie suchych wafli (andrutów)
  • domowy kajmak - przepis
    lub puszka gotowej masy krówkowej

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kajmak wg przepisu (z mleka skondensowanego lub tradycyjny - od podstaw), ewentualnie można posłużyć się gotową masą krówkową z puszki.
Wafle smarujemy po kolei wystudzonym kajmakiem (masą krówkową), układamy jeden na drugim, delikatnie dociskając dłonią, ostatni wafel zostawiamy nie posmarowany z wierzchu.
Całość obciążamy deską, delikatnie dociskając kolejne warstwy do siebie, można jeszcze dodatkowo czymś obciążyć i pozostawiamy na kilka godzin, aby kolejne warstwy ładnie się skleiły ze sobą.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki o dowolnym kształcie. 
Smacznego!



 

2 komentarze:

  1. Pamiętam,że jako dziecko jadłam u kogoś takie wafelki i byłam nimi zachwycona.Mamie nie udało się odwzorować przepisu,być może mnie się uda wg.Twojego:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...