niedziela, 15 maja 2016

Roladki z kurczaka z botwinką




Dzisiaj zapraszam na roladki z kurczaka z dodatkiem liści botwinki i sera bałkańskiego.
Prezentują się bardzo odświętnie, to też będą doskonałym dodatkiem na niedzielny, rodzinny obiad lub na przyjęcie komunijne.
Danie bardzo na czasie, sezonowe, bo teraz ma rynku pięknią się pęczki botwinki i tych małych słodkich buraczków, więc warto przygotować zupę botwinkę, chłodnik lub właśnie takie smaczne roladki.
Szybko, prosto, sezonowo i przy okazji zdrowo. 
Zapraszam zatem po przepis.

Składniki:
  • 3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • kilka liści botwinki
  • ok. 100 g sera typu bałkańskiego, greckiego lub fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy przez folię, uważając aby włókien mięsa nie rozerwać.
Jeśli filety są duże należy je przekroić ukośnie na pół i dopiero rozbić.
Nacieramy roztartym czosnkiem oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Liście botwinki myjemy, osuszamy i układamy po kilka sztuk na całości sznycla.
Na brzegu mięsa układamy podłużny kawałek sera i zwijamy dość ściśle w roladkę.
Roladki możemy zabezpieczyć wykałaczkami przez rozwinięciem.
Obsmażamy na dość dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony na niewielkiej ilości oleju, a następnie zmniejszamy grzanie i smażymy przez około 8-10 minut pod przykrywką. 
Po usmażeniu wyjmujemy wykałaczki i podajemy.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...