środa, 18 maja 2016

Rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką


Uwielbiam rabarbar i co roku musi być przygotowany z niego obowiązkowo kompot i ciasto.
Dla mnie must have jest także rabarbar zapiekany pod kruszonką, bo uwielbiam połączenia kwaśnego i słodkiego smaku, które świetnie się uzupełniają. 
Dzisiaj najprostsza wersja - sam rabarbar zapiekany pod kruszonką, ale można dodać do niego, np. truskawki - także pyszne połączenie.

Składniki:
  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych całych 
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego 
  • 100 g zimnego masła 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry, ok. 1-1,5 cm.
Układamy w kokilkach lub dużym naczyniu żaroodpornym.
Z mąki, płatków, cukru, soli, cynamonu i masła robimy kruszonkę, rozcierając masło i resztę składników między palcami, aż uzyskamy okruchy wielkości mniej więcej ziarna grochu.
Powstałą kruszonką posypujemy rabarbar.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180'C.
Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...