środa, 25 maja 2016

Przekąska z ciasta francuskiego ze szparagami


Dzisiaj zapraszam Was na szybciutką przekąskę/przystawkę z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, które uwielbiam, wędzoną szynką i mozzarellą.
W lodówce mam czasami płat ciasta francuskiego, szparagi w maju jem nałogowo, bo są tylko raz w roku, szynka i mozzarella też raczej są u mnie w lodówce, oczywiście świeże zioła w doniczce mam przez cały rok.
Szybka, banalnie prosta przystawka, kilka prostych, dostępnych składników i mamy pomysł na "małe co nieco".
Przystawka idealna na przekąskę, dla niespodziewanych gości czy nawet małe, domowe przyjęcie.

A jaki jest Wasz niezawodny sposób na niespodziewanych gości?

Składniki:
  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 3-4 zielone szparagi
  • kilka plastrów wędzonej szynki
  • kulka mozzarelli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia 
  • nieco oliwy/oleju do smarowania ciasta 

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę (najlepiej zgiąć szparaga, trzymając za oba końce, sam się złamie w odpowiednim miejscu) wrzucamy na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze ukośne kawałki. 
Ciasto francuskie kroimy nożem lub radełkiem na kwadraty o boku ok. 8 cm.
Na środku ciasta układamy po plastrze szynki wędzonej, kilka kawałków pokrojonego szparaga i kawałki mozzarelli, którą urywamy palcami.
Brzegi ciasta smarujemy oliwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 20 minut aż ciasto się zarumieni, a ser zapiecze.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo mielonym pieprzem i przybieramy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...