czwartek, 26 maja 2016

Drożdżówki z rabarbarem


Nie wyobrażam sobie wypieków bez rabarbaru i zawsze w sezonie staram się przygotować choć jedno-dwa ciasta z nim. 
Kilka dni temu pokazywałam Wam przepis na rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką, w ubiegłym roku mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, które jest obłędnie smaczne, wcześniej prosty placek z rabarbarem i migdałową kruszonką czy waniliowe muffiny z rabarbarem, a dzisiaj drożdżówki.
Przygotowałam sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, która dosładza i łagodzi kwaskowatość rabarbaru.
Połączenie kwaśnego i słodkiego jest według mnie jednym z najlepszych połączeń  i często wykorzystuję je nie tylko w słodkich wypiekach, ale i w daniach głównych. 
Takie drożdżówki to idealny pomysł na majówkę, na wypad za miasto, na piknik na kocu, na wyjazd nad jezioro czy nad morze.
Zapakowane w pudełko czy papierową torebkę będą także wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także na przekąskę w domu ze szklaneczką zimnego mleka czy ciepłego kakao. 

Przygotujcie takie słodkie bułki dzisiaj dla swoich mam - a wszystkim mamom życzę wspaniałego Dnia Matki! (i sobie również!)

Składniki (na około 15-18 średnich drożdżówek):

ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • ok. 500 g rabarbaru
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
dodatkowo:
  • rozmącone jajko do smarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut,  aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto - powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Większą szklanką lub małą miseczką wykrawamy kółka, które lekko w dłoniach rozciągamy, aby uzyskać podłużny kształt.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło i cukier rozcieramy między palcami aż do uzyskania okruchów.
Wstawiamy do lodówki na czas podrastania bułek.

Gdy bułki podrosną na środku, dnem szklanki, odciskamy wgłębienie, w którym układamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Brzeg drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Tak Moniko, wspaniałego Dnia Matki :). A drożdżówki z rabarbarem to poezja smaku :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie kochana, oczywiście wzajemnie An etko, wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  2. Mniam cudowne drożdżóweczki:),uwielbiam wypieki z rabarbarem, ale drożdżówek jeszcze nie robiłam, chyba pora nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, witaj w klubie rabarbarożerców!
      Pora przygotować kilka takich słodkich buł z rabarbarem, mam nadzieję, że tak będzie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...