sobota, 9 kwietnia 2016

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem


W końcu zrobiło się pięknie, ciepło i słonecznie.
Ale niestety początki takiej pogody to u mnie kiepska forma i delikatne bóle głowy.
Jest na to jednak sposób, by się wzmocnić i przygotować do wiosny, a następnie lata.
Przygotowuję bowiem szybkie, wzmacniające, energetyzujące, zielone koktajle, które działają na mnie zbawiennie. 
Do dzisiejszej wersji koktajlu szpinakowego dodałam młody, zielony jęczmień, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. 
Zawiera więcej witaminy C niż sok z pomarańczy i beta - karotenu niż marchewka. 
Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, a także sprzyja odkwaszaniu organizmu dzięki dużej zawartości chlorofilu, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. 
Jest źródłem witamin, aminokwasów, składników mineralnych i błonnika pokarmowego - warto więc włączyć go czasami do naszej diety, zwłaszcza, że ma także działanie odchudzające!
Więcej o właściwościach młodego jęczmienia możecie przeczytać w tym artykule.

A jaki jest Wasz sposób na wiosenne przemęczenie?

Składniki:
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 1 szkl. wody

Sposób przygotowania:
Szpinak płuczemy, osączamy, przekładamy do blendera.
Dodajemy cytrynę obraną ze skórki, miód, jęczmień i wodę.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
Podajemy po przygotowaniu.
Na zdrowie!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...