sobota, 30 kwietnia 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem








Dzisiaj zapraszam Was na szybką, prostą, bardzo smaczną, efektowną sałatkę z grillowaną piersią kurczaka. 
Na pewno sprawdzi się podczas nadchodzącej majówki, a jeśli pogoda nie dopisze zawsze można przygotować taką sałatkę w domowym zaciszu na patelni grillowej lub na zwykłej. 
Do jej przygotowania użyłam mieszanki sałat: rukoli, strzępiastej frisse, lollo rosso, raddichio, endywii, lodowej.
W sałatce znalazły się także pomidory rzymskie, ogórek świeży i czerwona papryka, całość polana szybkim sosem i zwieńczona słonym serem sałatkowym, aby już nie używać dodatkowej porcji soli.

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • ok. 120 g mieszanki ulubionych sałat
  • 6 pomidorów rzymskich
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ok. 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • słodka mielona papryka
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy oregano, tymiankiem, solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością oleju, odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Po tym czasie kurczaka grillujemy lub smażymy przez około 5-7 minut z jednej strony i przez około 5 minut z drugiej.  
Po usmażeniu dajemy piersi odpocząć przez około 5 minut.
Umytą i osuszoną mieszankę sałat wykładamy na trzy talerze.
Na środku każdego talerza, na sałacie układamy po porcji ugrillowanego kurczaka, którą wcześniej kroimy w ukośne plastry.
Pomidory kroimy w ćwiartki, ogórka w ukośne, grubsze plastry, paprykę w paseczki i układamy na sałacie.
W miseczce łączymy majonez, jogurt, ketchup, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i polewamy sałatkę.
Całość posypujemy pokruszonym serem bałkańskim. 
Podajemy od razu.
Smacznego!














2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...