piątek, 29 kwietnia 2016

Jak zrobić domowy kajmak


Kajmak, zwany także masą krówkową przygotowuję kilka razy w roku, m.in. do przygotowania mazurka kajmakowego i pysznych wafli przekładanych masą. 
Jest dziecinnie prosty do przygotowania, jedyną wadą jest to, że trzeba poświecić mu trochę czasu i spoglądać na niego, ale smak wynagradza wszystko.
Nie kupuję gotowej masy krówkowej, bo mi nie smakuje, wolę przygotować ją sama, najlepiej od podstaw (z trzech składników) czy chociażby z półproduktu jakim jest mleko skondensowane w puszce, z którego także można przygotować domowy kajmak, nie absorbując swojej zbytniej uwagi.
Dzisiaj przedstawiam Wam dwa sposoby na przygotowanie kajmaku.

I sposób (najprostszy - z mleka skondensowanego):

Składniki:
  • mleko słodzone skondensowane w puszce

Sposób przygotowania:
Do garnka wstawiamy mleko w puszce, nieotwarte, wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Po tym czasie puszki z ugotowanym mlekiem wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dopiero po tym czasie można otworzyć puszkę. 


II sposób (od podstaw - kajmak tradycyjny):

Składniki:
  • 500 ml tłustego mleka
  • 2 szkl. cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił.
Masę gotujemy ok. 2 godzin aż zgęstnieje i stanie się jasno brązowa, karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się.
Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy aż całość ładnie się połączy.
Studzimy.







4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł nie miałam pojęcia, że można go zrobić samemu muszę sama spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myślałam, że każdy zna sposób na domowy kajmak. Tym bardziej się cieszę,że ktoś jednak skorzysta z przepisu!

      Usuń
    2. Mnie też podoba się ten pomysł:)jednak co domowe to domowe,dobre:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...