środa, 23 marca 2016

Sałatka z kaszą owsianą




Dzisiaj zapraszam na mega smaczną, powtarzam mega smaczną sałatkę, gdzie głównym składnikiem jest kasza owsiana.
Możecie przygotować sobie ją w lunchboxe do szkoły lub pracy, czy też do szkoły.
Idealna także na lekką kolację.
Lekka,  syta i zdrowa - zapraszam po przepis! 

Składniki:
  • 200 g kaszy owsianej
  • 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g sera typu greckiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 - 2/3 szkl. kiełków rzodkiewki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony 

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut, studzimy, wyruszamy widelcem,  aby rozkleić ziarna.
Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ser grecki, przekrojone na pół pomidorki,  kiełki,  posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Dodajemy musztardę,  oliwę i sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość mieszamy.
Migdały prażymy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć i lekko zbrązowieją.
Migdałami posypujemy sałatkę przed podaniem,  aby były chrupiące,  w przeciwnym razie po schłodzeniu zmiękną.
Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie:) ja jednak potrzebuję czasu,by się przekonać do tej kaszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, jest rewelacyjna!
      Ja i moi chłopcy jesteśmy w niej zakochani!
      Polecam, skuś się szybciej, nie zwlekaj, szkoda czasu!

      Usuń
    2. Być może połączenie tej kaszy z innymi dodatkami,z którymi ją jadłam,spowodowało moją niechęć.Nie zaprzeczam,że Twoja opcja mnie do niej zachęci:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...