piątek, 25 marca 2016

Mazurek czekoladowy


Mazurki to tradycyjne wielkanocne wypieki, które często pojawiają się na polskich stołach.
Praktycznie można je wypełnić dowolnym nadzieniem i ozdobić tak, jak tylko na to Wasza wyobraźnia pozwoli. 
Najbardziej przez moją rodzinę ulubionym mazurkiem jest kajmakowy oraz dzisiejszy, który Wam prezentuję - czekoladowy.
W przeciwieństwie do kajmakowego - czekoladowy jest mniej słodki i znika w ekspresowym tempie.
Jego mocno czekoladowy smak (bo używam czekolady o zawartości 74% kakao) podkręciłam kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Połączenie idealne - czegóż chcieć więcej - kruchutki spód, ganasz czekoladowy i porzeczki?
Jest przepyszny, niebo w gębie!
Może skusicie się na taki mazurek i zdobędziecie serca swoich gości, kiedy go spróbują?

Składniki:

kruchy spód:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
  • 50 g cukru pudru 
ganasz czekoladowy:
  • 200 g czekolady gorzkiej,  deserowej - u mnie o zawartości 74% kakao
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego -opcjonalnie 
dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • płatki migdałów, orzechy, bakalie lub gotowe ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietankę i zimne masło.
Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, na około 4 mm i wykładamy formę.
Ciasto dobrze wgniatamy w formę, a następnie widelcem nakłuwamy.
Na wierzch ciasta możemy wyłożyć papier pergaminowy i wsypać groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, aby obciążyć ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 C.
Jeśli wysypaliście dodatkowo obciążenie to na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy, aby się zarumieniło.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.
Gdy tylko śmietanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy, nie przerywając mieszania, masło.
Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy. 

Wystudzony spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i wykładamy ganasz czekoladowy, wierzch wyrównujemy.
Dekorujemy wg własnej fantazji.
Smacznego!






17 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje, a połączenie smaków jest wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych i spokojnych świąt Moniko!!! mazurek pysznie czekoladowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś dziękuję bardzo za życzenia.
      Tobie również życzę zdrowych i radosnych Świąt!

      Usuń
  3. A jakiej foremki do pieczenia użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakiej foremki do pieczenia użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć dowolnej formy na mazurka, kwadratowej, okrągłej czy prostokątnej nawet do mini tart.
      Ja użyłam formy na tartę z wyjmowanym dnem, 10x36 cm i uciekam dwa mazurki :)

      Usuń
  5. Moniko, życzę Ci radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i smakowitych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już po świętach, ale mam nadzieję, że Twoje święta były piękne i słoneczne!

      Usuń
    2. Takie były Moniko :)

      Usuń
  6. Pyszny mazurek! Ja robię z powidłami śliwkowymi i czekoladą - też dobre połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, pewnie, że pyszne połączenie! W sumie czekolada to tak wdzięczny produkt, że z każdymi powidłami czy dżemem/konfiturami smakowałoby wyśmienicie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...