czwartek, 3 marca 2016

Kapusta włoska z ciecierzycą i grzybami


Zapraszam Was na smaczne danie jednogarnkowe.
Takie dania mają same zalety, bo do ich przygotowania wystarczy jeden garnek, są proste, stosunkowo szybkie, smaczne,  treściwe i rozgrzewające. 
Jest to ważne,  szczególnie podczas jesieni i zimy,  kiedy po powrocie do domu mamy ochotę na smaczny, syty obiad, a najlepiej jeśli można go przygotować wcześniej i odgrzać po jakimś czasie. 
W moim dzisiejszym garnku główną rolę odgrywa kapusta włoska.
Dla podniesienia walorów smakowych dodałam leśne suszone grzyby oraz sporą ilość tymianku. 
Aby danie było bardziej pożywne dodałam ciecierzycę i boczek. 
Dodatek śmietanki złagodził potrawę, dodał aksamitności, a także smaku. 
Wyszło baaardzo smacznie. 

Składniki:
  • ok. 2 kg kapusty włoskiej (spora główka)
  • 150-200 g suchej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 40 g suszonych grzybów
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy, najlepiej przez kilka godzin, a następnie gotujemy.
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 12 godzin, najlepiej przez noc; gotujemy do miękkości, około 45-60 minut.
Kapustę obieramy z wierzchnich, grubych i łykowatych liści, szatkujemy.
W garnku,  najlepiej o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy boczek pokrojony w paseczki lub kostkę.
Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.
Dorzucamy kapustę i przesmażamy przez kilka minut,  mieszając, aby się nie przypaliła.
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu.
Dodajemy obgotowane grzyby, soczewicę, posiekany czosnek i tymianek.
Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
Gdy kapusta zmniejszy objętość i będzie miękka wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
Smacznego!









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...