czwartek, 17 marca 2016

Jajka marynowane w burakach


Jajka to symbol zbliżających się świąt Wielkanocnych, pojawiają się na każdym stole i pod każdą postacią.
Dzisiaj nieco nietypowy, bardzo efektowny i smaczny sposób na jajka.
Jajka marynowane w zalewie octowej z burakami.
Dzięki takiemu zabiegowi jajka nie tylko pięknie się zabarwiają na buraczkowy kolor, ale także smakują inaczej, bowiem przechodzą smakiem buraczkowej marynaty.
Może wypróbujecie, jeśli do tej pory nie mieliście sposobności posmakować. 
Podajemy przyprawione delikatnie solą i pieprzem, np. kolorowym lub z majonezem czy faszerowane dowolną pastą. 

Składniki:
  • 5-6 jajek
  • 2 buraki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szkl. octu winnego
  • 1,5 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej 

Sposób przygotowania:
Jajka myjemy i gotujemy w nieco osolonej wodzie przez około 10 minut od zagotowania się wody, hartujemy w zimnej wodzie, studzimy i ostrożnie obieramy.
Do garnka wlewamy wodę i ocet.
Dodajemy cebulę i rozgnieciony czosnek, sól, cukier, przyprawy oraz wyszorowane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki (nie trzeba obierać).
Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zalewę studzimy.
Do słoja lub innego naczynia przekładamy obrane jajka i zalewamy zimną zalewą.
Jajka marynujemy przez 12 godzin.
Podajemy.
Smacznego jajka!



4 komentarze:

  1. O! Nie znałam takiego sposobu, a fajnie wyglądają. Burakolubna rodzinka byłaby jednocześnie szczęśliwa i zdziwiona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie Kasiass nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować takie jajka i zaskoczyć rodzinkę w święta!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...