wtorek, 1 marca 2016

Fasola z pieczarkami i chorizo


Niedawno otrzymałam w prezencie pęto chorizo przywiezionego prosto z Hiszpanii od znajomej, która jeździ tam corocznie. 
Postanowiłam przygotować coś smacznego, ale zarazem prostego. 
Takim rozwiązaniem jest danie jednogarnkowe.
Dzisiaj zapraszam na danie w wydaniu nieco hiszpańskim.
Danie z fasolą w roli głównej jest na pewno treściwym, sytym, pełnowartościowym posiłkiem, a w dodatku prostym do przygotowania i tanim.
Do fasoli prócz chorizo i boczku dodałam również malutkich pieczarek, które efektownie wyglądają w potrawie jeśli są w całości, ale oczywiście pokrojone w plasterki również się sprawdzą.
Danie można przygotować w większej ilości, a to czego nie zjemy można zapasteryzować lub zamrozić w pojemniku do mrożenia.
Najlepiej smakuje z pieczywem. 

Składniki:
  • 500 g fasoli białej, np. piękny Jaś
  • 500 g pieczarek
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 100 g boczku wędzonego
  • 400 g pulpy pomidorowej (przepis) lub passaty 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2-3 łodygi selera naciowego 
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • chili
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia 
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy (pozostawiamy około 1 szkl. wywaru).
Patelnię rozgrzewamy,  wlewamy oliwę.
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jarzyny przesmażamy na oliwie przez ok.2 minuty.
Do warzyw dodajemy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek i chorizo pokrojone w plasterki lub pólplasterki.
Całość przesmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Dodajemy do ugotowanej fasoli.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki lub jeśli macie malutkie pieczarki pozostawiamy w całości, ewentualnie przekrawamy na pół nieco większe sztuki.
Pieczarki przesmażamy na oliwie z dodatkiem łyżki masła.
Przekładamy do fasoli.
Dodajemy również słodką paprykę, nieco chili, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz oregano.
Wlewamy sos pomidorowy i wywar spod gotowania fasoli.
Mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut.
Przyprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku oraz łyżeczką cukru.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego! 


4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam chorizo- słyszałam, że to bardzo dobra szynka :)
    Takie danie świetnie sprawdzi się na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador, chorizo to nie szynka.To tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa, doprawiona wędzoną papryką, długodojrzewająca, może być także suszona,ma specyficzny smak.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...