niedziela, 20 marca 2016

Babka drożdżowa szafranowa


Dzisiaj kolejna wielkanocna inspiracja dla Was.
Zapraszam na wielkanocną babkę drożdżową z dodatkiem najdroższej przyprawy na świecie jakim jest szafran.
Babka dzięki dodatkowi szafranu nabiera lekko żółtego koloru, w smaku też zyskuje. 
Babkę możecie oblać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polukrować i przybrać bakaliami czy np. gotowymi ozdobami, których na rynku jest ogrom. 
Ja do przybrania swojej babki wykorzystałam kwiatki z opłatka i dzięki nim stała się taka bardzo wiosenna i  lekka. 

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 280 ml mleka
  • 80 g masła
  • kilka nitek szafranu
  • 30-50 g rodzynek (ja użyłam żurawiny, bo moje chłopaki nie lubią rodzynek w ciastach)
  • 50 ml rumu lub wódki 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • lukier mleczny lub inny - przepis 

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy. 
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozpuszczamy w szklance letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Masło rozpuszczamy i odstawimy do wystudzenia.
Pozostałe mleko mocno podgrzewamy z niteczkami szafranu, studzimy, przelewamy przez siteczko i usuwamy szafran.
Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości.
Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy do utartych żółtek z cukrem, dodajemy zaczyn, letnie mleko szafranowe oraz ekstrakt waniliowy.
Wyrabiamy dokładnie ciasto - ciasto powinno być jednolite i nie za gęste (w razie potrzeby dolewamy nieco mleka). 
Do wyrobionego ciasta wlewamy stopniowo, cały czas wyrabiając, ostudzone masło.
Wyrabiamy do czas aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Na koniec dodajemy osączone z alkoholu rodzynki, uprzednio obsypane mąką.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Babkę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub lukrem (wg mnie najlepiej pasuje mleczny) i ewentualnie przybieramy wg gustu. 
Smacznego!




 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...