wtorek, 16 lutego 2016

Zupa chińska z tofu


Kuchnia chińska to kuchnia wielu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego.
Podstawową zasadą jest zachowanie w niej równowagi pomiędzy tymi smakami, w szczególności o zachowanie równowagi jin i jang, gdyż  zachwianie jej, wg Chińczyków, prowadzi do wielu schorzeń.
Dzisiaj bardzo prosta i bardzo szybka do przygotowania zupa z dodatkiem makaronu i tofu (oczywiście, jeśli nie lubicie możecie pominąć).
Składniki zupy są bardzo proste i na pierwszy rzut oka nie obiecują żadnego smaku, jednak zupa wychodzi naprawdę bardzo smaczna. 
Polecam Wam wypróbować.

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 6-8 szt. grzybów mun
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 małe opakowanie twardego tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 100 g makaronu w chińskim stylu (szklistego) - u mnie makaron z fasoli mung
  • pieprz świeżo mielony 

Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu (taki szklisty makaron wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut).
Grzyby mun moczymy we wrzątku przez 15 minut, a następnie gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, studzimy i kroimy w paseczki.
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy marchewkę pokrojoną w zapałkę i grzyby mun.
Gotujemy przez około 10 minut.
Dodajemy cebulki pokrojone w piórka, posiekany drobno czosnek i tofu pokrojone w kostkę.
Podgrzewamy przez około 5 minut.
Na koniec doprawiamy całość sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i ewentualnie pieprzem.
Dodajemy makaron i posiekany szczypiorek.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. wygląda na aromatyczną, ciepłą zupę :)
    mmm.. z wielką chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dania tego typu :) zupka bardzo prosta do zrobienia, wiec napewno wykorzystam Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy na azjatycką modłę, pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...