czwartek, 4 lutego 2016

Pączki z dziurką


Świętujecie dzisiaj Tłusty Czwartek?
Czym najczęściej zajadacie się w ten dzień?
Pączek, oponka, donat, chrust, róża karnawałowa, a może racuch
Dzisiaj możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, na każdy drobny grzeszek!
Zapraszam na prosty i szybki przepis na pączki z dziurką.
Smacznego obżarstwa w ostatnie dni Karnawału!

Składniki:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki, ewentualnie octu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy letnie mleko i dodajemy około 4 łyżek mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn urośnie dodajemy żółtka utarte z resztą cukru i śmietaną.
Dodajemy także przesianą mąkę wymieszaną z solą i spirytus. 
Wyrabiamy ciasto, a gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. 
Ciasto posypujemy z wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką i krótko wyrabiamy.
Delikatnie wałkujemy na grubość około 3 cm i kieliszkiem do wina lub małą szklaneczką wykrawamy krążki.
Krawędzie szklanki maczamy w mące, ciasto nie będzie się wtedy przyklejało.
Końcówką drewnianej łyżki obsypanej mąką robimy dziurkę po środku.
Wkładamy na rozgrzany olej do temperatury 170°C.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...