niedziela, 14 lutego 2016

Kruche ciastka z galaretką


Dzisiaj Walentynki, więc i przepis w walentynkowym wydaniu.
Proponuję przygotować szybkie, kruchutkie ciasteczka z miłosnym motywem - sercem - wypełnionym galaretką w ulubionym smaku. 

Składniki (na około 25 ciastek):

na ciastka:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • nieco otartej skórki z wyparzonej cytryny i pomarańczy (lub jednej z nich)
dodatkowo:
  • 1/2 opakowania galaretki, np. truskawkowej lub wiśniowej
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • cukier puder do oprószenia ciastek 

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, żółtka, cukier puder i otartą skórkę z cytrusów.
Siekamy nożem masło, zagarniając resztę składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie (ok. 3 mm) i wykrawamy koła.
Z połowy wyciętych kół wykrawamy pośrodku foremką serca.
Brzeg całych kół można posmarować rozmąconym białkiem, ale nie jest to konieczne (białka można użyć do omletu czy bezy), a na nie układamy koła z wyciętym sercem.
Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Całkowicie wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Tężejącą galaretką wypełniamy środek ciastek i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznych i udanych Walentynek!



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kruche ciasteczka. Te domowej roboty muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madam, prawda - domowe najlepsze!
      Polecam wypróbować, bo wychodzą kruchutkie i pyszne :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Salvador, poczęstuj się proszę!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...