środa, 24 lutego 2016

Kotlety jajeczne






Dzisiaj zapraszam na jarskie kotlety przygotowane z jaj ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku, odrobiną natki pietruszki i koperku, doprawionych szczyptą tymianku, oregano i chili.
Bardzo proste, szybkie do przyrządzenia, a przy tym naprawdę bardzo smaczne i tanie danie.
To u mnie danie kryzysowe, kiedy nie mam czasu czy składników na przygotowanie bardziej wykwintnego obiadu, a jajka zawsze w lodówce mam.  
Kotleciki można podać, np. z bukietem warzyw, wszelkiego rodzaju surówkami, z kaszą, ryżem czy ziemniakami puree, a także z pieczywem.

Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 szczypty chili
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • olej do smażenia, np. rzepakowy

Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można również je posiekać nożem lub w malakserze).
Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, posiekany szczypiorek wraz z cebulkami, koperek, natkę pietruszki, kurkumę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. 
Mieszamy aż składniki się połączą.
Z masy formujemy kotleciki, wielkości czubatej łyżki stołowej, a następnie panierujemy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te kotleciki ;) jednak przy 5 osobowej rodzinie idzie za dużo jajek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 10 jajek wychodzi spokojnie 12 dość sporych kotlecików, ale wiadomo - jeden lubi mniej, drugi więcej :)

      Usuń
  2. Oj jakiegoś czasu już chodzą mi po głowie takie kotleciki i jakoś nie mogę się zebrać żeby je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiass s - koniecznie musisz nadrobić, tym bardziej, że za Tobą "chodzą" takie kotleciki!

      Usuń
  3. Robię podobne, dodaję trochę pieczarek dla urozmaicenia, ale w każdej wersji są pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, oczywiście!
      Podałam najprostszą wersję, ale można dodać (tak czasami robię) pieczarek, groszku czy szpinak :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...