środa, 27 stycznia 2016

Surówka z marchewki i jabłka z brokułem


Zapraszam na zdrową i bardzo smaczną surówkę obiadową z marchewki z jabłkiem i surowym brokułem.
Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw, które niestety jadamy zazwyczaj ugotowany w wodzie lub w zdrowszej wersji na parze polany masełkiem z bułeczką.
W wersji surowej brokuł ma samą skarbnicę witamin, mikro- i makroelementów i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, warto dlatego też sięgać po niego w jak najmniej przetworzonej formie. 
Dzisiaj najprostsza surówka z brokułem, którą przygotowałam na bazie jednej z moich ulubionych od czasów dzieciństwa surówki z marchewki i jabłka.
Moim chłopakom bardzo smakuje w tej formie.

Składniki:
  • 2 spore marchewki
  • 1 duże jabłko 
  • ok. 200 g surowego brokuła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju dobrej jakości,  najlepiej tłoczonego na zimno, np. rzepakowego

Sposób przygotowania:
Obrane i umyte marchewki oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Surowego brokuła dzielimy na różyczki i drobno siekamy.
Składniki surówki łączymy ze sobą, skrapiając sokiem z cytryny i olejem.
Podajemy od razu. 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Często jadam marchewkę z jabłkiem, a ponadto uwielbiam brokuły, ale połączenie tego razem jeszcze nie przyszło mi na myśl :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tym polega właśnie gotowanie, aby łączyć składniki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie!
      Dzięki za komentarz :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Suróweczka w bardzo Twoim stylu-lekka,zdrowa i mega smakowita:)))chętnie ją zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...