czwartek, 21 stycznia 2016

Orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami








Dzisiaj drożdżówka.
Na Dzień Babci, na Dzień Dziadka! 
Na każdą inną okazję czy też bez okazji, np. na śniadanie czy do pracy i szkoły na lunch, a może jako przekąskę do kubka kawy, herbaty czy szklaneczki mleka.
Dzisiejsza drożdżówka jest w wersji zrolowanej do odrywania, ale możecie przygotować oddzielne bułeczki, choć moim zdaniem ta propozycja prezentuje się uroczo.
Pycha!
Lubicie?

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej pszennej 
  • 250 g mąki pszennej białej 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł - u mnie czekośliwka (przepis)

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy aż będzie letnie; wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy powidłami, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki - około 5 cm.
Układamy w odstępach w formie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzoną drożdżówkę można polukrować, np. lukrem cytrynowym.
Smacznego!













6 komentarzy:

  1. Takie drożdżówy mogę jeść cały dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niezwykle smakowicie i jak pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają idealnie! Chętnie bym zjadła takie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. laNika - zapraszam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...