wtorek, 1 grudnia 2015

Surówka z kiszonej kapusty z granatem


Moja rodzina bardzo lubi surówki z kiszonej kapusty, szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem aż się prosi o dodatkową porcję witaminy C.
Klasyczną wersję tej surówki wzbogaciłam o owoc granatu, który dodał nieco słodyczy i podkręcił ją kolorystycznie, nadał nieco świątecznego akcentu.  
Nawiasem mówiąc, te piękne rubinowe perełki prezentują się bardzo kusząco, więc mam nadzieję, że wypróbujecie mojej wersji!

Składniki:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 spore jabłko
  • mała cebula
  • 1/2 owocu granatu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki miodu (do smaku, gdyby kapusta była za kwaśna)
  • 2 łyżki dobrego oleju, np. rzepakowego lub lnianego 

Sposób przygotowania:
Kapustę lekko kroimy na mniejsze kawałki, gdyby były długie nitki.
Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki, dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Owoc granatu ostukujemy, aby wypadły ziarenka i dodajemy do kapusty.
Dodajemy olej i miód do smaku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Twoje surówki mogłabym jeść bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Aguś, będę musiała ich robić więcej, hihihi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...