poniedziałek, 7 grudnia 2015

Schab w pomarańczach


Lubicie schab?
Jeżeli tak, to możecie podać go na świąteczny obiad w bardzo prostej, ale aromatycznej formie.
Schab w pomarańczach z nutką cynamonu smakuje naprawdę pysznie.
Danie to na pewno zaskoczy Waszych gości, koniecznie musi się znaleźć w świątecznym menu.
Tym bardziej, że mimo, iż robi się je szybko, to prezentuje się wykwintnie.

Składniki:
  • 600-700 g schabu bez kości 
  • 1 pomarańcza 
  • szczypta cynamonu 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania:
Schab myjemy,  osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
Dłonią delikatnie rozbijamy. 
Plastry schabu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Patelnię rozgrzewamy i obsmażamy schab z obu stron na złocisto. 
Podlewamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy i dodajemy cynamon. 
Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem,  aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. 
Na koniec dodajemy łyżkę masła i ewentualne doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Drugą połowę pomarańczy kroimy w plastry. 
Schab układamy na półmisku, przekładając plastrami pomarańczy. 
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. ze śliwkami to słyszałam, ale z pomarańczą?
    Zaskakujące, ale intrygujące :)
    Mam wielką ochotę go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to taka moja wariacja, ale zapewniam, że pyszna!

      Usuń
  2. Super pomysł! A z czym mogę to podać na świąteczny obiad? Jakaś sałatka? Nie mam pomysłu :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! A z czym mogę to podać na świąteczny obiad? Jakaś sałatka? Nie mam pomysłu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, oczywiście możesz podać ten schab na świąteczny stół, a sałatkę podaj taką jaką lubisz, może to być każda sałatka czy surówka pasująca do wieprzowiny, np. z buraczków, z czerwonej kapusty czy białej lub każdą inną ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...