poniedziałek, 14 grudnia 2015

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem


Miała być sałatka jarzynowa, bo mąż sobie zażyczył, ale ja - jak to ja, musiałam coś od siebie dodać.
Nie powstała sałatka jarzynowa, tylko ziemniaczana bez reszty jarzyn, ale z dodatkiem kukurydzy, groszku oraz tuńczyka, którego puszkę miałam w lodówce. 
Połączenie okazało się bardzo smaczne,  a mąż i syn zajadali ze smakiem.
Także przetestowane na rodzinie, więc śmiało polecam Wam na świąteczny stół - tym bardziej tym osobom, które nie przepadają za sałatką śledziową.

Składniki:
  • 6 ziemniaków 
  • puszka tuńczyka - ok.  130 g (ja użyłam z chili) 
  • puszka groszku konserwowego 
  • puszka kukurydzy konserwowej 
  • 1 czerwona papryka 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • kilka korniszonów
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. 
Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę. 
Dodajemy tuńczyka, odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek, majonez, musztardę i dokładnie mieszamy. 
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy natkę pietruszki. 
Schładzamy przed podaniem, aby smaki się "przegryzły". 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Dzień dobry
    Mam pytanko, ten tuńczyk to w zalewie czy w oleju?
    Darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć w zalewie, ale w oleju także się nada, tylko trzeba go odsączyć :)

      Usuń
  2. ależ kolorowo! I jak smacznie, mmm :)
    Zjadłabym, oj zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...