poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kurczak w pergaminie


Zapraszam na pysznego, dietetycznego i soczystego kurczaka,  który wychodzi bardzo aromatyczny,  bo przyprawy przenikają w głąb mięsa. 
Dziś na stole gości kurczak w pergaminie,  znany także pod nazwą kurczak w papirusie,  którego proponuje nam na rynku jedna z polskich marek. 
Do przygotowania takiego dania wystarczy kawałek pergaminu - papieru do pieczenia, kilka ulubionych przypraw, nieco oleju i filet z piersi kurczaka.
Bardzo proste danie obiadowe,  które można podać,  np. z ryżem i bukietem warzyw lub podać, np. po pokrojeniu w plastry w tortilli z dodatkiem sosu i warzyw.

Składniki:
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • olej
  • słodka czerwona mielona papryka
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kolendra
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • sól morska

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
Papier pergaminowy o rozmiarze 2 razy większym od porcji kurczaka, delikatnie smarujemy olejem, oprószamy solą i posypujemy dość obficie przyprawami.
Na papierze układamy kurczaka, papier składamy na pół i zawijamy boki, tworząc pakunek.
Takich porcji kurczaka możemy przygotować więcej,  pamiętając,  aby każdy kawałek zawinąć w osobny pergamin.
Papier dociskamy do kurczaka,  aby przyprawy przykleiły się do mięsa.
Odstawiamy na kilka minut do zamarynowania.
Kurczaka w pergaminie układamy na suchej, średnio rozgrzanej patelni i smażymy przez 5 minut pod przykryciem.
Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut bez przykrywki.
Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy w pergaminie na około 3-5 minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki, a następnie podajemy.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na lekkie danie. Nigdy czegoś takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje Bistro, w takim razie serdecznie polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...