czwartek, 3 grudnia 2015

Clafoutis ze świeżą żurawiną


U mnie atmosfera świąteczna nabiera coraz większych rumieńców i rozmachu.
Czuć już zapachy cynamonu i innych korzeni, cytrusów, a wieczorami zapalam świeczki i lampiony.
Robi się naprawdę cudowna aura w mieszkaniu, już się nie mogę doczekać świąt.
Chcąc przybliżyć czas oczekiwania upiekłam w weekend pyszne ciasto clafoutis (klafuti), dodając do niego świeżą żurawinę i aromatyzując otartą skórką pomarańczy.
Wyszło przepyszne, świąteczne ciacho.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka otartej skórki z wyparzonej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 szkl. świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę.
Dodajemy mleko, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy i mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i sól, ponownie mieszamy.
Ciasto wlewamy do żaroodpornej formy (Ø 25 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem.
Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę (jeśli używacie mrożonej to rozmroźcie ją wcześniej).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




Wpis powstał przy współpracy z #cafissimo.
Do stylizacji zdjęć użyto posypywaczki do cukru pudru/kakao oraz szablonu do dekoracji kawy cappuccino, ciast i deserów pochodzących ze sklepu tchibo.pl
 

5 komentarzy:

  1. Czy mozna zastapic zurawine innymi owocami? Bo nie wiem gdzie kupic żurawina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żurawinę kupuję na ryneczku, możesz użyć mrożonej. Tradycyjne clafoutis robi się z wiśniami lub czereśniami.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...