środa, 9 grudnia 2015

Ciasto piernikowe


Kolejna propozycja na świąteczne ciasto, choć nie tylko.
Szybkie do przygotowania, smaczne, lekko wilgotne, korzenne i przypomina piernik.
Jest zatem zamiennikiem takiego dojrzewającego piernika dla zapominalskich.

Składniki:

ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej - przepis tutaj 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego 
  • 1/3 szkl. golden syrupu 
  • 1 jajko 
  • 80 g masła 
  • 50 ml gorącej wody 
polewa:
  •  80 g gorzkiej czekolady min. 70 %
  • 1 łyżka masła 
  • 2-3 łyżki mleka 
dodatkowo:
  • cukrowe ozdoby do ciast 

Sposób przygotowania:
Suche składniki,  a więc: mąkę, sól, sodę i przyprawę piernikową mieszamy razem i przesiewamy. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Golden syrup łączymy z gorącą wodą i na przemian z suchymi składnikami dodajemy do masy maślanej; miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy silikonowej w kształcie choinki (wym. 28x18 cm) lub tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem.
Dekorujemy wystudzone ciasto polewą i cukrowymi ozdobami.
Smacznego!









5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie :) Poproszę o kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. toć i ja muszę już zacząć o tym myśleć!
    Wygląda pięknie w roli choinki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio kupiłam taką formę i postanowiłam w niej upiec, wygląda iście świątecznie :)

      Usuń
  3. Piękny choinkowy piernik ;-) w dam tez na świąteczny stół

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...