środa, 16 grudnia 2015

Babeczki piernikowe

 

Do świąt coraz mniej czasu pozostało, a ja mam dla Was kolejny pomysł na świąteczne słodkości.
Pyszne, wilgotne, korzenne, piernikowe babeczki powinny znaleźć swoje miejsce na stole świątecznym.
Są bardzo szybkie do przygotowania i pieką się równie prędko, a znikają z talerza w ekspresowym tempie. 
Można je piec także w całym okresie jesienno-zimowym, bo nas rozgrzeją od środka dzięki korzennym, aromatycznym przyprawom, a do tego jak pięknie w domu pachnie!

Składniki:
  • 1/4 szkl. miodu
  • 1/4 szkl. golden syrupu
  • 1/2 szkl. cukru dark muscovado
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej - przepis tutaj
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 65 g masła
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Sposób przygotowania:
Do rondelka przekładamy miód, golden syrup, cukier i mleko, podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Do malaksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, przyprawą piernikową i gałką muszkatołową. 
Dodajemy masło i całość miksujemy aż do uzyskania mieszanki przypominającej kruszonkę czy też bułkę tartą.
Stopniowo dolewamy wystudzoną mieszankę miodu z syropem i mlekiem.
Cały czas miksujemy aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
Wbijamy jajko i miksujemy przez około minutę.
Ciasto przelewamy do foremek na babeczki z kominkiem, lekko wysmarowanych masłem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu babeczki odwracamy do góry dnem i studzimy nieco, a następnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co piernikowe. A na jaką wielkość foremek i ile sztuk wystarczy ciasta? I nie działa link na przyprawę piernikową. Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, link do przyprawy piernikowej już działa. A jeśli chodzi o wielkość foremek, to ja piekłam o śr. 8 cm, wys. 3,5 cm - mniej więcej jak na muffiny, tyle że z kominkiem. Ciasta wystarczy na około 10-12 babeczek, w zależności od wielkości foremek :)
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...