niedziela, 8 listopada 2015

Żeberka duszone


Żeberka są jedną z ulubionych mięsnych potraw w mojej rodzinie.
Od czasu do czasu muszę przygotować domownikom właśnie ten typ mięsa z kostką.
Na blogu znajdziecie żeberka pieczone z ziemniakami w oregano i cytrynie oraz żeberka pieczone z bukietem warzyw, a dzisiaj kolejny pomysł na duszone z cebulą i marchewką. 
Warzywa podczas długiego duszenia nabierają smaku spod mięsa,  stają się bardzo miękkie,  częściowo rozgotowują się,  tworząc sos,  którego nie trzeba zaprawiać mąką. 
Mięso staje się miękkie,  delikatne w smaku,  przechodząc jednocześnie aromatem warzyw. 
Polecam Wam przygotować w ten sposób żeberka z kilku prostych składników,  które same się obronią. 

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • opcjonalnie łyżeczka suszonego majeranku
  • olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki pomiędzy kostkami. 
Nacieramy solą i pieprzem.
Obsmażamy na rumiano na mocnym ogniu.
Obsmażone żeberka przekładamy do garnka o grubym dnie,  a na patelnię wrzucamy pokrojone w piórka cebule i marchew pokrojoną w ukośne plastry.
Przesmażamy przez pół minuty i dodajemy do żeberek wraz z tłuszczem.
Dodajemy posiekany czosnek, ziele angielskie i listki laurowe,  ewentualnie majeranek.
Całość podlewamy wodą mniej więcej do wysokości żeberek.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje i utworzy się sos - ok. godziny (w zależności od grubości żeberek).
Na końcu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego! 





6 komentarzy:

  1. Apetycznie to wygląda, zjadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. żeberka- omnomna.. <3 wiedziałaś jak do mnie trafić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali, nie wiedziałam, to przypadek, my po prostu też uwielbiamy żeberka :)

      Usuń
  3. Chciałem ugotować rodzince obiad, jakiego nie powstydziłaby się moja Babcia. Przeszukałem internety i padło - może dzięki zdjęciom - na Pani żeberka duszone. Niby skromne i proste, ale właśnie przez to niewyszukane i b. smaczne danie, bez super dodatków typu wino, parmezan czy pomarańcze. Udało się, wszystkim smakowało! I wiem co będzie dalej: kiełbasa w sosie cebulowo-paprykowym, a potem filety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym:)) Gratuluję inspirującego bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kangur, baaardzo dziękuję za bardzo miłe słowa, cieszę się ogromnie, że potrawa trafiła w gusta smakowe rodzinki. Zapraszam do skorzystania z innych przepisów. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...