piątek, 6 listopada 2015

Zapiekanka z pęczaku z grzybami, mięsem i wędzonym serem


Dzisiaj kolejna jesienna propozycja na ciepły obiad.
Zapraszam na warstwową zapiekankę z grubej kaszy z dodatkiem suszonych leśnych grzybów, z warstwą z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki i przypraw, a całość zwieńczona wędzonym serem.
Bardzo ciekawe smakowo połączenie; zapiekanka wyszła przepyszna, więc może skusicie się na przygotowanie takiej.
Zapiekankę można przygotować wcześniej, a np. na drugi dzień zapiec i podać głodnej rodzinie po powrocie z pracy czy szkoły.

Składniki:
  • 2 szkl. suchej kaszy pęczak
  • garść startego wędzonego sera 
warstwa grzybowa:
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
warstwa mięsna:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 marchewka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy na noc w wodzie.
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy.
Namoczone grzyby odcedzamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Dodajemy grzyby,  posiekany czosnek i zioła.
Całość przesmażamy przez kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy natkę pietruszki.
Na łyżce oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając i rozdrabniając smażymy aż mięso straci surowość.
Do przesmażonego mięsa dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Naczynie do zapiekania delikatnie smarujemy olejem.
Na dno formy wykładamy połowę ugotowanej kaszy, na to warstwę mięsną i ponownie kaszę, a na koniec warstwę grzybową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym wędzonym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...