wtorek, 17 listopada 2015

Surówka z białej kapusty z jarmużem i kiszonym ogórkiem

Zapraszam na wspaniałą, witaminową, jesienną propozycję surówki z białej kapusty.
Klasyczną surówkę z kapusty wzbogaciłam o jarmuż (z rodziny kapustowatych), znany z właściwości antynowotworowych  i zapobiegający chorobom serca, bogatego w białko, błonnik, witaminę C i K, potas, wapń oraz sulforafan - silnego przeciwutleniacza oraz kiszone ogórki - wspaniały naturalny probiotyk, przepełnione witaminami,  zwłaszcza z grupy B,  a także E i K  oraz składnikami mineralnymi. 
Polecam tę wersję surówki, jest bardzo smaczna, a dodatkowo podniesie naszą odporność podczas jesienno-zimowych słot.

Składniki:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 spora marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 liście jarmużu
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka dobrej jakości oleju - użyłam lnianego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy,  delikatnie solimy i ugniatamy,  aby zmiękła.
Marchewkę, jabłko i ogórka wraz ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki,  dodajemy do kapusty.
Jarmuż pozbawiamy grubego rdzenia i drobno siekamy.
Całość dokładnie łączymy z olejem, majonezem i musztardą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. no w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale jej kolory i chrupkość już mnie zachwycają! mmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, my też pierwszy raz jedliśmy w tej wersji, bo surówka powstała naprędce z tego co znalazłam w lodówce; połączenie okazało się bardzo trafione, bardzo nam smakowała. Polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...