sobota, 21 listopada 2015

Sałatka na ciepło z jarmużu, ciecierzycy i boczku


Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina bardzo lubimy jarmuż.
Teraz jest łatwo dostępny, dostaniecie go nawet w sieciówkach już taki przygotowany - porwany na mniejsze kawałki, bez łodyżek, umyty i zapakowany w torebki.
Jarmuż znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych, a teraz przeżywa swoją świetność, wcześniej używany był jedynie do przybierania talerzy.
Jarmuż można przygotować na wiele sposobów: na parze, duszony, smażony, na surowo - w postaci sałatek, surówek czy koktajli, a także jako dodatek do zup.
Jednak, aby zachował swoje właściwości powinien być gotowany czy smażony nie dłużej jak 3-4 minuty.
Zatem zapraszam po bardzo prostą, smaczną i zdrową, ciepłą sałatkę, którą można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek. 
 
Składniki:
  • 150 g jarmużu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki pepperoni lub chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Jarmuż myjemy i rwiemy, wcześniej pozbawiając go grubej łodyżki.
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju aż się zezłoci i wytopi.
Dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, jarmuż i ciecierzycę.
Całość smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 3-4 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, na ciepło.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. kurka! A ja z nim nie miałam jeszcze do czynienia.. :(
    Aż załuje bo np ta sałatka wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali, bardzo szkoda. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nadrobisz zaległości :)
      Nam bardzo smakuje, nawet syn się zajada jarmużem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...