niedziela, 15 listopada 2015

Latte dyniowe - Pumpkin Spice Latte


Zapraszam na jesienno-zimowe wydanie kawy  warstwowej.
Bardzo smaczna, rozgrzewająca, aromatyczna, sezonowa i korzenna - prawie lub nawet lepsza jak ze znanej sieciówki.
Kawa z syropem dyniowo - korzennym, gęstą mleczną pianką i bitą śmietaną. 
Połączenie kawy i dyni może być dla niektórych małym szokiem,  ale zapewniam,  że całość komponuje się bardzo smacznie. 
A jak smakuje? Niesamowicie! Mam nadzieję,  że się o tym przekonacie! 
Zapraszam zatem na kawę z #cafissimo. 

Składniki:

syrop dyniowy (do przygotowania ok. 10 kaw):
  • 1 szkl. purée z dyni - przepis tutaj
  • 3 laski cynamonu 
  • 2-3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 1 ziarenko kardamonu 
  • 4-5 goździków 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1,5-2 szkl. wody 
latte dyniowe (na 1 dużą porcję):
  • 5 łyżeczek syropu dyniowego 
  • 1/4 szkl. espresso - u mnie cafissimo espresso elegant aroma 
  • 1/2 szkl. mleka 
  • opcjonalnie śmietanka kremówka 30%
  • cynamon,  gałka muszkatołowa, tarta czekolada do posypania lub przyprawa do dyni - przepis 

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania syropu dyniowego: do rondelka przekładamy purée dyniowe, dodajemy wodę (na początku ok. 1,5 szkl.), przyprawy korzenne oraz starty imbir i zaczynamy podgrzewanie.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut,  a następnie dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy,  gotujemy przez około 5 minut,  a następnie wyłączamy grzanie.
Gdyby syrop był za gęsty dolewamy przegotowanej wody i chwilę podgrzewamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy przyprawy korzenne, a syrop dodatkowo przecieramy przez siteczko nylonowe,  żeby był bardziej gładki i aksamitny.
Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez około tydzień.

Mleko podgrzewamy i spieniamy - można użyć ręcznego spieniacza lub końcówki do spieniania w ekspresie (w tym przypadku mleka nie trzeba podgrzewać); śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na dno kubka lub szklanki wlewamy syrop dyniowy,  na to spienione mleko i delikatną stróżką espresso.
Wierzch można zwieńczyć bitą śmietaną.
Całość posypujemy cynamonem,  gałką muszkatołową lub czekoladą.
Po podaniu kawę mieszamy,  aby smaki warstw połączyły się.
Smacznego!

Moja rada:
Jeśli nie posiadacie całych przypraw korzennych typu imbir czy cynamon, to można użyć mielonych - około 1 łyżeczki imbiru, cynamonu ok. 2, ewentualnie przyprawy do dyni - ok. 2 łyżeczek.






Wpis powstał przy współpracy z @Tchibo_Polska #cafissimo.
Do stylizacji zdjęć użyto ekspresu ciśnieniowego Tchibo Cafissimo Classic Red hot, kapsułki kawy Cafissimo espresso elegant aroma, szklanki Cafissimo do latte-macchiato oraz łyżeczki do latte-macchiato pochodzące ze sklepu tchibo.pl.

8 komentarzy:

  1. kiedy mogę wpaść na taką kawkę? :)
    pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali, chociażby zaraz!
      Serdecznie zapraszam :)

      Usuń
  2. O mamuniu, bajka! To moja ulubiona jesienna kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, muszę tego spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosenko, jeszcze nie próbowałeś?
      Koniecznie musisz to nadrobić!
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...