poniedziałek, 2 listopada 2015

Frytki z batatów


Kiedyś pokazywałam Wam jak przygotowuję pyszne, chrupiące frytki z ziemniaków.
Jest przy nich nieco zachodu, gdy chcemy by były chrupiące, pyszne i wchłonęły jak najmniej tłuszczu.
A dzisiaj mam dla Was dietetyczną wersję frytek ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.
Bardzo szybkie do przygotowania, zdrowsze i smaczne!
Ktoś chętny?

Składniki:
  • 2-3 duże bataty
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ok. 1/2 łyżeczki suszonego

Sposób przygotowania:
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na frytki.
Olej łączymy z przyprawami i ziołami.
Bataty dokładnie mieszamy z tak przygotowanym olejem z przyprawami i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut aż zaczną się rumienić, uważając aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. 
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...