czwartek, 26 listopada 2015

Cynamonowy chlebek do odrywania


Zapraszam na świąteczny chlebek cynamonowy podany w bardzo finezyjnej formie i łatwym do podania, taki do odrywania.
Choć nazwa to "chlebek" z pieczywem raczej nie ma za wiele do czynienia, jest w wersji słodkiej, mocno cynamonowej - takie puszyste, aromatyczne, korzenne, pyszne ciasto. 
Idealne na świąteczny stół, ale nie tylko, możecie podać na każdą inną okazję czy nawet na śniadanie czy podwieczorek ze szklaneczką mleka czy kawy/herbaty. 
Ciasto jeszcze szybciej znika niż się je piecze.
W domu unosi się piękny zapach, który nastraja nas w świąteczną aurę i sprawia, że zaczynamy czuć magię świąt. 
Koniecznie upieczcie taką wersję ciasta dla najbliższych lub samego siebie.

Składniki:

na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • 2 jajka
  • 50 g masła
posypka cynamonowa:
  • 50 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie.
Do podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru,  ekstrakt waniliowy, jajka i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu ostudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40-60 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Cukier mieszamy z cynamonem i gałką muszkatołową.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy masłem za pomocą pędzelka i posypujemy mieszaniną cukru z cynamonem i gałką. 
Ciasto kroimy na 6 długich pasów, układamy jeden na drugim posypką do góry.
Złożone pasy ciasta kroimy ponownie na 6 części - wyjdzie nam 36 kwadratów.
Keksówkę  (dł. 25-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ustawiamy pionowo i wkładamy kwadraty ciasta posypką do góry.
Blaszkę ustawiamy poziomo, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.
Smacznego!
Ciasto po pieczeniu przykrywamy czystą ściereczką.
Najlepiej smakuje zjedzone w ciągu 2 dni lub jeszcze lekko ciepłe.




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebki i bułeczki tego typu są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Promujemy blogi kulinarne. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy serdecznie i gorąco zachęcamy do rejestracji.
    http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Uwielbiam takie cynamonowe smakołyki :) wyobrazić sobie mogę, jak pyszny jest ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala, faktycznie chlebek jest przepyszny, obłędnie smakuje.
      Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Ale piękny, cudowny, z pewnością spróbuję upiec ;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...