wtorek, 10 listopada 2015

Chleb kukurydziany - Cornbread


Dzisiaj kolejna propozycja na domowe pieczywo.
Pyszne, puszyste,  aromatyczne o specyficznej strukturze,  a przede wszystkim o pięknej żółtej barwie pieczywo kukurydziane. 
Proponuję Wam chleb kukurydziany, który nazywany jest "kamieniem węgielnym" w południowej i południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych.
Był bardzo popularny w okresie  wojny secesyjnej,  bo był bardzo tani z uwagi na dostępność kukurydzy, bo jak wiadomo USA są potentatem w uprawie kukurydzy, a mąka pszenna była droga. 
Podawany był podczas obiadu do fasoli. 
W niektórych rejonach przygotowywany był w żeliwnej patelni o strukturze przypominającej gęsty budyń,  który jadło się łyżką i podawano jako dodatek do chili con carne. 
Chleby kukurydziane w południowej i północnej części USA różniły się od siebie rodzajem użytej mąki kukurydzianej,  ilością jajek i cukru. 
W północnej części chleb jest bardziej słodszy,  przypominający bardziej ciasto, natomiast tradycyjny chleb wypiekany na południu był z białej mąki kukurydzianej z małą ilością cukru lub bez i z dodatkiem maślanki.
Okruchy chleba amerykanie wykorzystywali do farszu do indyka przygotowywanego podczas Świąt Dziękczynienia. 
Poza tym chleb ten przygotowuje się i piecze bardzo szybko. 
Ja chleb przygotowuję z podwójnej ilości składników,  bo nam bardzo smakuje i znika w ekspresowym tempie. 
Piekę go w formie 24x28 cm. 

Składniki:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej żółtej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 jajka 
  • 1/4 kostki masła 

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy,  studzimy.
W jednej misce łączymy suche składniki, a więc obie mąki, proszek do pieczenia i sodę, cukier oraz sól.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: maślankę, jajka i stopione masło.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę (ok. 12x14 cm lub keksówkę dł. 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C.
Pieczemy około 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu studzimy przez 15 minut, a następnie wyjmujemy z blaszki i możemy podać taki ciepły chlebek.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. ale jaśniutki! Wygląda trochę jak dobre, puszyste ciacho.. :)
    Ciekawe jak mi smak? :) Nigdy nie jadłam jeszcze chleba kukurydzianego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali chleb jest pyszny, koniecznie musisz go upiec, by przekonać się o jego fajnym smaku :)

      Usuń
  2. Zawsze byłam bardzo ciekawa jego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, chleb ma ciekawy smak i strukturę, naprawdę warty polecenia!

      Usuń
  3. Mój chleb właśnie się piecze,już nie mogę doczekać się efektu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, bardzo się cieszę, trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie smakował!
      Czekam na opinię, możesz zamieścić zdjęcie chleba na Facebooku :)

      Usuń
  4. Czy chlebek je się suchy czy mozna posmarowac,np.masłem i dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnie, można suchy, można z masłem, dżemem, serem czy wędliną.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...