piątek, 23 października 2015

Zupa krem dyniowo-pomidorowa









Dzisiaj przepis na prostą, ale i bardzo smakowitą zupę krem z dyni i pomidorów, którą przygotujecie w ciągu 30 minut.
Jeśli nie posiadacie domowej pulpy pomidorowej możecie użyć kupnej wersji, wybierając takiej z samych warzyw, bez konserwantów (polecam Wam pomidory lekko podsmażone z firmy Pudliszki - nie jest to reklama, słoiczek otrzymałam od kuzynki).
Sezonowa, jesienna i rozgrzewająca zupa krem, idealna na teraźniejszą porę roku. 
Krem podałam z pierożkami z ciasta francuskiego z farszem z sera feta. 
Można także podać z groszkiem ptysiowym,  grzankami, foccacia czy pieczywem. 

Składniki:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • ok.  350-400 g pulpy pomidorowej (przepis), passaty lub słoiczek pomidorów lekko podsmażonych
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • mała pietruszka 
  • kawałek selera 
  • 1 ząbek czosnku 
  • ok. 1 łyżeczki posiekanej papryczki chili 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • łyżka masła 
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • liść laurowy 
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego 

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z dodatkiem masła.
Dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę i przesmażamy chwilę.
Dodajemy pulpę pomidorową,  czosnek, chili, liść laurowy i ziele angielskie (przed wrzuceniem policzcie ilość,  aby przed zmiksowaniem wyjąć dokładnie tyle samo) i zalewamy wodą do wysokości warzyw.
Gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut.
Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
Miksujemy na krem - wg upodobania na gładki mus lub pozostawiając niewielkie kawałki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy.
Smacznego!








2 komentarze:

  1. Haha,no jak Ty to robisz:))) u mnie też dyniowa z pomidorami,wprawdzie nieco różni się składem,ale podstawa ta sama:) pyszna zupka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widoczne mamy podobne kubki smakowe, hehe ;)
      Fakt - zupa pyszna!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...