piątek, 2 października 2015

Pulpeciki w pomidorach



Dzisiaj bardzo proste i smaczne danie obiadowe, z kilku prostych, ogólnie dostępnych składników, które na pewno znajdziecie w swojej kuchennej szafce czy lodówce.
Mięsne kulki w domowym sosie z pomidorów z powodzeniem sprawdzą się na szybki obiad, kiedy to po powrocie z pracy chcemy zjeść coś ciepłego, a wiadomo pogoda za oknem coraz bardziej chłodna.
Danie to można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać i podać, np. z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem czy świeżym pieczywem i surówką. 
Sos pomidorowy przygotowałam z domowej pulpy pomidorowej, której ostatnio przygotowałam kilka słoiczków, a smakuje jak przyrządzony ze świeżych pomidorów.

Składniki:
  • 600-800 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 200 g pulpy pomidorowej - przepis podawałam tutaj
  • kilka gałązek majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, suszone oregano, paprykę, sól i pieprz do smaku.
Całość wyrabiamy na gładką masę, a następnie formujemy w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie obtaczamy w mące, osypując nadmiar.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni zagotowujemy około 1,5 szkl. wody lub bulionu.
Na gotującą się wodę/bulion wrzucamy mięsne kulki i gotujemy przez około 10 minut.
Dodajemy pulpę pomidorową, koncentrat pomidorowy, nieco cukru, sól, pieprz oraz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy do sosu świeże zioła (same listki) oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem czy szczyptą cukru.
Smacznego!



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...